Hogyan dolgozik az Ön képviselője?

Írja be a nevét!

A legaktívabb és legpasszívabb képviselők 2016 végén

A szavazásokon való részvétel tekintetében egyértelműen messze a Fidesz és a KDNP képviselői voltak a legaktívabbak 2016-ban. Húsz kormányzati képviselő szinte egyáltalán nem hiányzott parlamenti szavazásokról, további 16 pedig mindössze a voksolások 2%-án nem vett részt. A legaktívabb ellenzéki politikusok a Jobbikot képviselő Bana Tibor és Magyar Zoltán, akik holtversenyben a 37. legaktívabb szavazók voltak idén. A részvétel alapján legpasszívabb képviselők között is túlsúlyban vannak a kormánypártok politikusai: hét kabinettag mellett három baloldali honatya áll a szavazási lista legvégén. A Demokratikus Koalíciót vezető Gyurcsány Ferenc – október 10-ig – pedig a parlamenti szavazások alig több mint tizedénél volt jelen, így Szijjártó Péter után a második legpasszívabb képviselő volt 2016-ban a szavazásokon való részvétel tekintetében.

A legaktívabb felszólalók között minden parlamenti frakcióval rendelkező párt legalább egy képviselője képviselteti magát, párthovatartozás alapján igen színes a parlamenti mezőny csúcsa, amelyre ellenzéki túlsúly jellemző. A felszólalások területén az LMP teljesítménye a leginkább kiemelkedő a pártok közül. A legkisebb, mindössze öt fős frakcióból ugyanis négyen is a tíz legaktívabb politikus közé tartoznak, bár esetükben éppen a kis létszámból adódó koncentráció magyarázhatja a felszólalások kiugróan magas számát. Az ellenzéki túlsúly ellenére egy kormánypárti, KDNP-s képviselő, Rétvári Bence számít a felszólalások listavezetőjének a jelenlegi ciklusban. A legszótlanabb honatyák lényegében a kormánypárti képviselők közül kerülnek ki. A fideszes Bíró Márk második ciklusát tölti országgyűlési képviselőként, és még soha nem szólalt fel az Országházban, ezzel méltán érdemli ki a legszótlanabb képviselő címet. Nem büszkélkedhet sokkal jobb eredménnyel két további kormánypárti politikus, Kubatov Gábor és Kerényi János sem, akik csupán egyetlen alkalommal szóltak hozzá az országgyűlési vitához.

Az önálló indítványok tekintetében az ellenzéki képviselők járnak élen, ezen belül is az MSZP tekinthető a kategória abszolút győztesének, mivel hét képviselőjük is ott van a legaktívabb indítványozók között, két LMP-s és egy jobbikos döntéshozó mellett. Az MSZP korábbi elnöke és frakcióvezetője, Mesterházy Attila magasan a jelenlegi ciklus legszorgalmasabb előterjesztője, akinek a nevéhez a 199 fős mezőnyből egyedüliként másfélezernél is több beadvány fűződik, ami több, mint a második és harmadik helyezett által összesen kezdeményezett javaslat. A tíz legpasszívabb indítványozó kivétel nélkül Fidesz-színekben politizáló, jellemzően kormányzati tisztséget is viselő képviselők, akik egyaránt csupán 2-2 önálló előterjesztést tettek az elmúlt két és fél év során.

Az önálló indítványokhoz benyújtott módosító javaslatoknál is az ellenzéki képviselők, a Jobbik és az LMP politikusai járnak az élen: a tíz legaktívabb képviselő között hat jobbikos és négy LMP-s képviselő szerepel. A tíz legtöbb nem önálló indítványozó közé kerüléshez már mintegy 160 javaslat benyújtása elegendő volt, ám a kategóriában első jobbikos Sneider Tamás ennél háromszor több, csaknem ötszáz nem önálló indítványt adott be. Sneidert az LMP négy képviselője követi, akik a Jobbik országgyűlési alelnökéhez hasonlóan szintén kiemelkednek még a lista élmezőnyéből is, mivel mindannyian háromszáznál több alkalommal terjesztettek elő nem önálló indítványokat. A néhány kiemelkedő teljesítmény ellenére a nem önálló indítvány nem számít népszerű törvényhozási eszköznek a képviselők körében. A törvényhozók közül 35, vagyis a képviselők közel egyötöde nem nyújtott be egyetlen nem önálló indítványt sem. A DK-s Oláh Lajost leszámítva csak kormánypárti képviselők nem használták ezt a lehetőséget egyáltalán. Közéjük tartozik Orbán Viktor miniszterelnök és több minisztere, számos államtitkár, valamint Kövér László házelnök is.

Az LMP képviselői számítanak általában a legaktívabbnak Ikotity István amellett, hogy az önálló és nem önálló indítványokat figyelembe véve is a harmadik, a felszólalók között is az előkelő 5. helyet foglalja el. Szél Bernadett szintén ugyanebben a három kategóriában szerepel a legjobban teljesítő politikusok között. Két másik párttársuk pedig két kategóriában is megjelenik. Sallai Róbert Benedek az Országgyűlés második legaktívabb felszólalója és nem önálló indítványozója, Schmuck Erzsébet pedig ugyanezen vizsgált szempontok szerint a 7., illetve az 5. helyen áll.

Az MSZP és a Jobbik egy-egy politikusa szerepel két aktivitási toplistán is. A szocialista Gúr Nándor a felszólalások tekintetében a 4., az önálló indítványoknál pedig az 5. legaktívabb a teljes képviselői mezőnyben. A Jobbik legkiemelkedőbb teljesítményt mutató politikusa Magyar Zoltán, aki az indítványok benyújtása terén volt igen aktív: csak egy képviselő nevéhez fűződik több önálló indítvány, a nem önálló előterjesztéseknél pedig a hetedik legszorgalmasabb honatyának számít.

Az ellenzéki képviselők közül két DK-s politikus, Gyurcsány Ferenc és Oláh Lajos a legkevésbé aktív. A volt miniszterelnök a parlamenti részvétel, valamint a felszólalások terén is az egyik legpasszívabb képviselője a jelenlegi ciklusnak, Oláh Lajos pedig három dimenzióban is a sereghajtók közé tartozik: a szavazások, a felszólalások és a nem önálló indítványok esetében is.

A kormánypárt tagjai között több kifejezetten passzív törvényhozót, köztük számos kormánytagot találunk, ami jól mutatja a törvényhozói és a kormányzati tevékenység gyakorlati korlátait. Orbán Viktor miniszterelnök a harmadik legtöbbet hiányzó képviselő, emellett egyetlen önálló indítványt sem nyújtott be. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési, és Simicskó István honvédelmi miniszter teljesítménye szintén ebben a két kategóriában marad el a legtöbb képviselőétől. Balog Zoltán emberi erőforrásokért felelős, valamint Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter pedig három dimenzióban, a szavazásokon való részvétel mellett az önálló és nem önálló indítványokat figyelembe véve is a legpasszívabb képviselők közé tartozik.


Összes hír

Rangsor

szavazásokon való részvétel
96%
42-48. helyezés
felszólalások száma 97. helyezés
önálló indítványok száma 112-118. helyezés
nem önálló indítványok száma 67. - 68. helyezés
szavazásokon való részvétel
0%
helyezés
felszólalások száma helyezés
önálló indítványok száma helyezés
nem önálló indítványok száma helyezés
szavazásokon való részvétel
0%
helyezés
felszólalások száma helyezés
önálló indítványok száma helyezés
nem önálló indítványok száma helyezés
szavazásokon való részvétel
76%
167-169. helyezés
felszólalások száma 26. helyezés
önálló indítványok száma 20. helyezés
nem önálló indítványok száma 47. - 50. helyezés

Teljes rangsor