Hogyan dolgozik az Ön képviselője?

Írja be a nevét!

Így dolgoztak a független parlamenti képviselők

A független képviselők átlagosan a szavazások valamivel kevesebb, mint háromnegyedén vettek részt, ami az Országgyűlés egészét tekintve mérsékelt aktivitásnak tekinthető. A tíz független képviselőből hat a parlamenti szavazások négyötödén jelen volt, négyen viszont a voksolások több mint 30%-áról távol maradtak. A legaktívabb szavazó, az Együtt képviselője, Szabó Szabolcs a parlamenti voksolások 93%-ánál volt jelen, míg a legpasszívabb Gyurcsány Ferenc csupán a szavazások negyedén vett részt. A DK elnöke ezzel nem csupán a függetlenek, hanem a teljes parlamenti mezőny egyik sereghajtója.

A független képviselők felszólalási lehetőségei korlátozottak a frakcióhoz tartozó képviselőkhöz képest, és ez meg is látszik előbbiek felszólalási mutatóin. A függetlenek közülük heten 25-nél kevesebbszer szólaltak fel. Függetlenként sem lehetetlen azonban a parlamenti aktív képviselők közé kerülni: három frakción kívüli törvényhozó is a parlamenti lista első felében szerepel, az ő munkájuk teszi ki a független felszólalások kétharmadát. A DK-s Varju László messze a legaktívabb független felszólaló volt 91 hozzászólásával, és úgy látszik, a pártjában ő kapta a vezérszónoki szerepet, ugyanis ötször gyakrabban kért szót, mint a másik három, egyébként csak ritkán megszólaló DK-s képviselő. Az Együtt két képviselője is igen aktív felszólaló volt: Szelényi Zsuzsa 64, Szabó Szabolcs pedig 57 alkalommal vett részt ebben a formában a törvényhozás vitáiban. Gyurcsány Ferenc ugyanakkor csupán 2 alkalommal beszélt az Országgyűlésben, amivel a Parlament egészét tekintve is a legritkábban felszólaló képviselők közé tartozik.

Az önálló indítványok benyújtásában kifejezetten aktívak a független képviselők, a parlamenti munkának ebben a dimenziójában sikeresen veszik fel a versenyt a Parlament egészével is. Mind a tíz független képviselő az első száz honatya közé tartozik az országgyűlési tevékenységnek ebben a mutatójában, ezzel pedig jelentősen felülreprezentáltak a legaktívabb egyéni indítványozók között. Mindezt az is alátámasztja, hogy négy képviselő az első 25 között, nyolcan pedig a rangsor első negyedében szerepelnek. A DK képviselői itt is érdekes szélsőségeket mutatnak: ők adják a három legtöbb önálló indítványt benyújtó független képviselőt, ám a legpasszívabbat is. Vadai Ágnes 300-nál is több indítványával toronymagasan az első, Varju László 250 feletti indítványával a második, és az előző két dimenzióban passzívnak bizonyuló Oláh Lajos is mintegy 200 indítványt mondhat a sajátjának.

Nem önálló indítványból jóval kevesebbet nyújtottak be a független képviselők, mint önálló indítványból, legtöbbjük csak pár alkalommal élt ezzel az eszközzel több mint két év alatt. Az önálló indítványokhoz hasonlóan ugyanakkor ebben a tekintetben sem lógnak ki teljesítményükkel a frakciók által dominált parlamenti mezőnyből: öten – a többes holtversenyeket is figyelembe véve nyolcan – szerepelnek a rangsor első felében, vagyis az aktívabb törvényhozók között. A parlamenti munkának ezt a dimenzióját az Együtt és a Párbeszéd képviselői uralják a frakciótagsággal nem rendelkező képviselők között. Szelényi Zsuzsanna nevéhez fűződik a legtöbb ilyen beadvány, szám szerint 60. Az önálló indítványok tekintetében legaktívabb Vadai Ágnes szinte alig foglalkozott nem önálló beadványokkal, és csupán 3 esetben nyújtott be ilyen kezdeményezést. A szintén DK-s Oláh Lajos pedig egyáltalán nem él ezzel az eszközzel, ő az egyetlen független képviselő, akinek a nevéhez egyetlen ilyen indítvány sem köthető.

A parlamenti munka különböző vizsgált dimenzióit összegezve elmondható, hogy Gyurcsány Ferenc a legpasszívabb független képviselő: a szavazásokon való részvétel, a felszólalások, valamint az önálló indítványok száma tekintetében is utolsó a vizsgált politikusok között, és a nem önálló beadványok tekintetében is a sereghajtók közé tartozik. Párttársa, Oláh Lajos hozzá hasonlóan egyike volt a legkevesebbet szavazó és felszólaló képviselőknek, ám ezt a passzivitását valamelyest kompenzálja az egyéni indítványok benyújtásában játszott aktív szerepe.

Vadai Ágnes a szavazásokon való részvétel és különösen az önálló indítványok területén emelkedik ki a függetlenek közül, a DK politikusasszonyánál egy független sem nyújtott be több önálló javaslatot. A felszólalásokra és a nem önálló indítványokra azonban az átlagosnál kisebb hangsúlyt fektetett a politikusnő, előbbiben a harmadik, utóbbiban a második leggyengébb eredményt felmutatva a frakción kívüli törvényhozók közül.

Varju László a felszólalások és az egyéni indítványok tekintetében emelkedik ki a független képviselők mezőnyéből. A felszólalásoknál az első, az önálló indítványoknál pedig a harmadik helyen végzett a függetlenek között.

Az Együttben politizáló Szelényi Zsuzsa számára a nem önálló indítványok és a felszólalások jelentették a legtöbb munkát, előbbiben az első, utóbbiban a második legaktívabb független törvényhozónak számít a jelenlegi ciklusban, 94 benyújtott önálló indítványával együtt mindez figyelemre méltó teljesítményt mutat.

A legkiegyensúlyozottabb aktív teljesítményt ugyanakkor szintén az Együttet képviselő Szabó Szabolcs mondhatja magáénak, aki amellett, hogy a legnagyobb arányban vett részt a szavazásokon, a felszólalások és a nem önálló indítványoknál is a harmadik helyet foglalja el a függetlenek között. Szabó Szabolcs emellett az egyetlen frakción kívüli politikus, aki mind a négy vizsgált dimenzióban a 199 fős mezőny első felében végzett.


Összes hír

Rangsor

szavazásokon való részvétel
93%
69-78. helyezés
felszólalások száma 48. helyezés
önálló indítványok száma 59. helyezés
nem önálló indítványok száma 41. helyezés
szavazásokon való részvétel
0%
helyezés
felszólalások száma helyezés
önálló indítványok száma helyezés
nem önálló indítványok száma helyezés
szavazásokon való részvétel
0%
helyezés
felszólalások száma helyezés
önálló indítványok száma helyezés
nem önálló indítványok száma helyezés
szavazásokon való részvétel
99%
1-12. helyezés
felszólalások száma 74-78. helyezés
önálló indítványok száma 95-97. helyezés
nem önálló indítványok száma 130. - 146. helyezés

Teljes rangsor