Hogyan dolgozik az Ön képviselője?

Írja be a nevét!

Újonc képviselők a ciklus félidejében

A Policy Solutions által indított Képviselőfigyelő (www.kepviselofigyelo.hu) alapján  aktívabbak az ellenzéki újoncok a felszólalások, az önálló indítványok és a nem önálló indítványok benyújtása terén, míg a Fidesz és a KDNP új képviselői elsősorban fegyelmezett szavazói tevékenységükkel tűnnek ki.

A 2014-ben újonnan bekerült képviselők között a felszólalások terén az ellenzéki képviselők tekinthetők aktívabbnak. A 28 fős újonc mezőny első harmadában egyetlen kormánypárti törvényhozót sem találunk, és míg a kilenc legtöbbet beszélő ellenzéki honatya mindegyike 100 feletti felszólalással rendelkezik két év után, addig a fideszes és kereszténydemokrata képviselők egyike sem mondhatja el ezt magáról. A legtöbb alkalommal az LMP három újonc képviselője, Sallai Róbert Benedek, Ikotity István és Schmuck Erzsébet kért szót a 2014-2018-as ciklus első felében, ezzel mindhárman a teljes parlamenti top 10-be tartoznak. A legszótlanabb első ciklusos képviselő a fideszes Bóna Zoltán volt 2014-2016 között, ő az újoncok közül egyedüliként kevesebb mint tíz alkalommal beszélt a Parlamentben.

Az önálló indítványok benyújtása tekintetében szintén élesen elkülönül az ellenzéki és a kormánypárti új képviselők aktivitása. Az összes ellenzéki képviselő több egyéni indítványt nyújtott be, mint bármelyik fideszes vagy KDNP-s újonc, az indítványok számában pedig ráadásul nagyságrendi különbség van az ellenzéki és kormánypárti törvényhozók között. Beszédes adat, hogy a 17 első ciklusát töltő ellenzéki képviselő átlagosan 255 önálló előterjesztést tett, míg a 11 fideszes valamint KDNP-s politikus együttvéve is csupán 133 alkalommal élt ezzel a lehetőséggel.

Három első ciklusos képviselő is van a Parlamentben, aki félezernél is több önálló indítványt terjesztett elő törvényhozói karrierje első két éve során. A képzeletbeli dobogó élén az LMP-s Ikotity István áll, aki 559 előterjesztést tett, de az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó és Demeter Márta is csak pár indítvánnyal maradt el Ikotitytől. E téren is a fideszes Bóna Zoltán a negatív csúcstartó, aki mindössze három önálló indítványt fogalmazott meg két év alatt.

A nem önálló indítványoknál is megfigyelhető az aktivitásbeli különbség az ellenzék és a kormányoldal képviselői között: egy ellenzéki képviselő átlagosan 114 nem önálló indítvány tartozik, míg egy fideszes vagy KDNP-s politikus mindössze 4 alkalommal terjesztett elő ilyen indítványt.

A felszólalásokhoz hasonlóan ebben a tekintetben is az LMP három újonc képviselője volt a legaktívabb, mindhárman háromszáznál több alkalommal nyújtottak be nem önálló indítványt, mintegy kétszer többet, mint a negyedik helyen álló képviselő. Sallai Róbert Benedeknél egyetlen képviselő sem nyúlt ehhez az eszközhöz a vizsgált időszakban, az újoncok között tehát két dimenzióban is ő a legaktívabb politikus.

A jobbikos Rig Lajos 169 nem önálló indítványhoz adta nevét, ezzel pedig az új képviselők között a 4., az egész Országgyűlésben pedig a 9. legtevékenyebb honatya a jelenlegi ciklusban, ráadásul a Jobbik időközi választáson megválasztott képviselője kevesebb mint egy év alatt, képviselőtársaihoz képest feleannyi idő alatt érte el ezt az eredményt. A kormánypárti újoncok nagyon passzívak a nem önálló indítványok tekintetében: a 11 új képviselő mindössze 41 alkalommal írt alá ilyen irományt. Közülük Simon Róbert Balázs nevéhez tartozik a legtöbb, 11 indítvány, Galambos Dénes és Hollik István viszont mindössze egyetlen nem önálló indítványt nyújtott be képviselőségének két éve során, és Bóna Zoltán is csak négyet. Bóna ezzel a vizsgált négy dimenzióból háromban is a legkevésbé aktív újoncok közé tartozik, mivel az ő nevéhez fűződik a legkevesebb felszólalás és a legkevesebb önálló indítvány is.

Az első ciklusukat folytató parlamenti képviselők lelkiismeretes gombnyomóknak számítanak, átlagosan tízből kilenc szavazáson vettek részt a ciklus első felében, a 28 új törvényhozó közül mindössze ketten vannak (Kunhalmi Ágnes és Salacz László), akik az összes parlamenti szavazás több mint 20 százalékáról hiányoztak. A korábbi ciklusokban parlamenti tapasztalattal nem rendelkező képviselők között a fideszes és a KDNP-s képviselők számítanak a legaktívabbnak a parlamenti szavazásoknál, ők átlagosan a voksolások kevesebb mint 5%-áról maradtak távol. Petneházy Attilánál és Galambos Dénesnél a teljes parlamenti mezőnyben nem volt aktívabb gombnyomó, de az újonnan bekerült kormánypárti képviselők közül szinte mindenki jól alkalmazkodott a szigorú frakciófegyelem követelményéhez. Az egyetlen, ám szembetűnő kivételt Salacz László jelenti, aki párttársai többségétől jelentősen eltérve a szavazások közel feléről hiányzott és ezzel messze a legkevésbé aktív a szavazások tekintetében a 28 újonc politikus közül. Az ellenzékiek közül a Jobbik újonnan megválasztott képviselői vettek részt legnagyobb arányban a szavazásokon. Ander Balázs, Lukács László György és Rig Lajos is a kormánypárti politikusokra jellemző, 90% feletti részvételi mutatóval bír, míg az MSZP és az LMP újonc képviselői a jobboldali képviselőknél valamivel alacsonyabb, 80-90% közötti arányban vettek részt a voksolásokon.


Összes hír

Rangsor

szavazásokon való részvétel
0%
helyezés
felszólalások száma helyezés
önálló indítványok száma helyezés
nem önálló indítványok száma helyezés
szavazásokon való részvétel
0%
helyezés
felszólalások száma helyezés
önálló indítványok száma helyezés
nem önálló indítványok száma helyezés
szavazásokon való részvétel
87%
112-118. helyezés
felszólalások száma 93-96. helyezés
önálló indítványok száma 48. helyezés
nem önálló indítványok száma 17. helyezés
szavazásokon való részvétel
0%
helyezés
felszólalások száma helyezés
önálló indítványok száma helyezés
nem önálló indítványok száma helyezés

Teljes rangsor