Hogyan dolgozik az Ön képviselője?

Írja be a nevét!

A képviselőnők parlamenti munkája félidőben

A Policy Solutions által indított Képviselőfigyelő (www.kepviselofigyelo.hu) alapján a 20 női parlamenti képviselő között a parlamenti felszólalások és a benyújtott indítványok számában egyértelműen az ellenzéki képviselőnők járnak az élen. Közülük is az LMP-s képviselők kértek legtöbbször szót: Schmuck Erzsébet két év alatt 326 alkalommal beszélt a Parlamentben, frakciótársa, Szél Bernadett pedig nem sokkal lemaradva követi őt 291 felszólalással. A két ellenzéki politikusnő ezzel a teljesítményével a teljes képviselői mezőnyben is előkelő helyet foglal el, mindkettejüket a tíz legaktívabb felszólaló között találjuk.

Az MSZP-frakció nőtagjai is a gyakran felszólaló politikusok között vannak. Bangóné Borbély Ildikó 229 felszólalásával a 3. a nők mezőnyében, őt közvetlenül két másik szocialista képviselőnő, Heringes Anita és Demeter Márta követi. A Fidesz és a frakcióval nem rendelkező pártok képviselőnőit a mezőny második felében találjuk – előbbieknél a frakció nagysága, utóbbiaknál a frakció és az ezzel járó többletjogok hiánya korlátozhatja a megszólalások számát. A legkevesebbet beszélő politikusnők a fideszes Csöbör Katalin és Mátrai Márta, akik kevesebb mint 10 alkalommal kértek szót a Parlamentben. A legkevésbé beszédes ellenzéki honanya pedig a DK-s Vadai Ágnes volt, neki 12 felszólalása volt az utóbbi két évben.

A Parlament egészére vonatkozóan kijelenthető, hogy az önálló indítványok benyújtásában az ellenzéki nők járnak az élen. Az összes ellenzéki politikusnő több egyéni indítványt adott be, mint bármelyik kormánypárti képviselő, a lista első felében kizárólag ellenzékiek szerepelnek. A négy legtöbb önálló indítványt jegyző képviselőnő közül az MSZP-s Demeter Márta és Bangóné Borbély Ildikó félezernél is több, az őket követő LMP-s Szél Bernadett, valamint a szocialista Heringes Anita 400-nál több indítványt terjesztett elő, amivel mindannyian a tíz legtöbb előterjesztést benyújtó képviselő között szerepelnek. Ám nem csak ők számítanak gyakorlott javaslattevőnek a hölgyek között: a teljes képviselői rangsor első 25 helyén 9, a rangsor első felében pedig összesen 15 képviselőnő szerepel, vagyis parlamenti arányukhoz mérten erősen felülreprezentáltak a képviselőnők a legaktívabb indítványozók között.

A nem önálló indítványok beterjesztése is alapvetően ellenzéki „műfaj”, a kormánypárti politikusnők csak elvétve élnek ezzel az eszközzel. Az élen ebben a kategóriában az LMP és a Jobbik áll. A legtöbb nem önálló indítványt az LMP két politikusa, Schmuck Erzsébet és Szél Bernadett nyújtották be, egyaránt 302-t, amivel holtversenyben az ötödikek a teljes parlamenti rangsorban. A Jobbik két képviselőnője is igen gyakran élt ezzel az eszközzel: Hegedűs Lórántné több mint 180 indítványt jegyzett másokkal együtt, amivel szintén a parlamenti top 10-ben találjuk, míg Dúró Dóra 132 beadvánnyal szintén az élmezőnyhöz tartozó 15. helyen áll a ciklus félidejében.

Általában véve a magyar Országgyűlésben dolgozó képviselőnők igen gyakran vesznek részt a parlamenti szavazásokon: a 20 női képviselő átlagosan a szavazások 85%-án volt jelen a parlamenti ciklus első felében. A Fidesz-frakció női tagjait különösen magas szavazási részvétel és erős frakciófegyelem jellemzi. A női szavazási rangsor első hét helyén kivétel nélkül fideszes képviselőt találunk, rájuk 90%-os vagy afeletti részvételi mutató jellemző. A fideszes Dunai Mónika a leggyakoribb szavazó, ő mindössze a szavazások 2%-ánál maradt távol, míg a legtöbbször hiányzó PM-s Szabó Tímea átlagosan csak tízből hat alkalommal volt ott a parlamenti gombnyomásnál. Az ellenzéki képviselőnők közül az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó és Heringes Anita (87-87%), illetve a DK-s Vadai Ágnes és a jobbikos Hegedűs Lórántné (86-86%) voltak jelen a legtöbbször, amikor szavazásra került sor.

A kormánypárti képviselők közül egyértelműen Dunai Mónika a legaktívabb, frakciótársait mind a négy vizsgált területen megelőzi. A fideszes Mátrai Márta a felszólalások, valamint az önálló és a nem önálló indítványok tekintetében is a legpasszívabb képviselőnő. A legnépesebb ellenzéki női csapattal bíró MSZP-n belül Bangóné Borbély Ildikó a legaktívabb. A Jobbik két képviselőnőjének teljesítménye minden tekintetben nagyon hasonló egymáshoz, az LMP – egyébként szintén sok parlamenti munkát végző – politikusasszonyai között csak az önálló indítványok számában mutatkozik érdemi különbség, Szél Bernadett javára.


Összes hír

Rangsor

szavazásokon való részvétel
0%
helyezés
felszólalások száma helyezés
önálló indítványok száma helyezés
nem önálló indítványok száma helyezés
szavazásokon való részvétel
90%
95-102. helyezés
felszólalások száma 8. helyezés
önálló indítványok száma 28. helyezés
nem önálló indítványok száma 30. helyezés
szavazásokon való részvétel
98%
13-29. helyezés
felszólalások száma 160-162. helyezés
önálló indítványok száma 120-124. helyezés
nem önálló indítványok száma 130. - 146. helyezés
szavazásokon való részvétel
0%
helyezés
felszólalások száma helyezés
önálló indítványok száma helyezés
nem önálló indítványok száma helyezés

Teljes rangsor