Hogyan dolgozik az Ön képviselője?

Írja be a nevét!

Így dolgoztak a Jobbik alelnökei a Parlamentben

Pusztán a parlamenti munkájuk összevetése alapján nincs feltűnő magyarázata annak, hogy miért pont Novák Előd, Szávay István és Apáti István hátrébb lépését kérte Vona Gábor. Jelentős eltérések vannak ugyan abban, hogy a parlamenti munka egyes területein mennyire voltak aktívak a Jobbik tisztújítás előtti alelnökei, az általánosságban elmondható, hogy összességében egyikük tevékenysége sem marad el jelentősen sem a Jobbik, sem az Országgyűlés átlagától.

A 2014-2018-as ciklus első felének áttekintése alapján minden parlamenti műfajban aktívnak számított Novák Előd. A hat alelnök közül Novák vett részt a leggyakrabban a parlamenti szavazásokon, ő volt a második leggyakoribb felszólaló (és a 13. az összes parlamenti képviselő között), és az írásos beadványok tekintetében is jól állt kollégáihoz képest. Összességében elmondható, hogy Z. Kárpát Dániel után Novák Előd volt a második legaktívabb Jobbik alelnök a Parlamentben. Z. Kárpát ugyanis egyfajta jolly jokerként tűnik fel pártja parlamenti munkájában, tevékenysége szinte minden politikai és közpolitikai témára kiterjed.

A Vona Gábor által végső soron leváltott három alelnök közül kettő, Apáti és Szávai, két indikátor tekintetében minősíthető "gyengébbnek" a parlamenti munkában: a szavazásokon való részvétel és a felszólalások terén. Apáti a 78%-os részvételi arányával az összes képviselő közül a 162. helyet foglalta el, míg Szávay ennél is gyengébben, 76%-kal a 167. helyen állt a ciklus félidejében az összes parlamenti képviselő között. A felszólalások tekintetében is a kevésbé aktívak közé tartozik Apáti és Szávay. E téren jelentősen alulmúlják a frakciót, és különösen jelentős a különbség Z. Kárpát Dánielhez képest, aki 320 felszólalásával nemcsak a leggyakrabban felszólaló jobbikos az Országgyűlésben, de egyben a hetedik helyen áll az összes képviselő rangsorában is.

A felszólalások és a szavazások statisztikái ellenére nem lehet azt mondani, hogy Apáti vagy Szávay semmibe vették volna az országgyűlési munkát. Szávay István mind az önálló, mind a nem önálló indítványait nézve meghaladja a saját frakciója átlagát, és az utóbbi tekintetében összességében a 22. helyen végzett a Parlamenten belül. Apáti István ezzel szemben inkább csak a nem önálló indítványok benyújtásában "erős": ebben a kategóriában viszont a 17. helyet foglalta el 2 év után az Országgyűlésben.

A felszólalások tekintetében kevesbé aktív Sneider Tamás a beadványok terén  kitett magáért: 147 nem önálló indítványával a 7. helyen szerepelt a képviselők összesített rangsorában, és 174 önálló indítványa is a 22. helyhez volt elegendő. Ezzel Sneider a Jobbik alelnökei között mindkét kategóriában az első helyen állt a ciklus félidejében, méghozzá jelentős előnnyel.

Volner János a legtöbb parlamenti műfajban átlagosnak mondható aktivitást mutatott az alelnök társakhoz viszonyítva. Volner inkább a tevékenysége tartalma miatt érdekes: Volner szinte kizárólag gazdasági ügyekhez szólt hozzá. A hat korábbi alelnök közül senki nem szűkítette le magát ennyire egy szakterületre, mint ő.

Az elmúlt két évben a Jobbik alelnökeivel kapcsolatban különösen feltűnő, hogy tevékenységükben mennyivel nagyobb teret kapott a korrupció és a szociális ügyek képviselete, mint a hagyományos, kultúrharcos, nacionalista témák. Ez jól mutatja, hogy a Jobbik felismerte, melyek azok a problémák, amelyek a szavazókat leginkább foglalkoztatják, és amelyeket a Jobbik nem kíván küzdelem nélkül átengedni a baloldalnak.


Összes hír

Rangsor

szavazásokon való részvétel
90%
95-102. helyezés
felszólalások száma 53. helyezés
önálló indítványok száma 42. helyezés
nem önálló indítványok száma 23. helyezés
szavazásokon való részvétel
0%
helyezés
felszólalások száma helyezés
önálló indítványok száma helyezés
nem önálló indítványok száma helyezés
szavazásokon való részvétel
97%
30-41. helyezés
felszólalások száma 144. helyezés
önálló indítványok száma 144-155. helyezés
nem önálló indítványok száma 166. - 199. helyezés
szavazásokon való részvétel
0%
helyezés
felszólalások száma helyezés
önálló indítványok száma helyezés
nem önálló indítványok száma helyezés

Teljes rangsor