Hogyan dolgozik az Ön képviselője?

Írja be a nevét!

Aktív és passzív képviselők az Országgyűlésben

A Képviselőfigyelő legaktívabb és legpasszívabb képviselőket vizsgáló elemzéséből kiderül, hogy a kormánypárti képviselők a legfegyelmezettebbek a parlamenti szavazásokon való részvétel tekintetében. A fideszes és kereszténydemokrata képviselők jelentős része fegyelmezett blokként viselkedik: a szavazási részvétel terén csak kormánypárti képviselők kerültek be a Képviselőfigyelő ranglistájának első tíz helyezettje közé. Ugyanakkor, Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor vett részt a legkevesebb szavazáson 2014 óta. A kormány és az ellenzék esetében is feltűnő, hogy a legismertebb politikusok általában többször maradnak távol a szavazásoktól.

A Parlamentben kétségkívül az ellenzéki képviselők beszélnek a legtöbbet. Míg az egész Országgyűlés csaknem kétharmada fideszes és KDNP-s, addig a ciklus kezdete óta eltelt majdnem két évben a 10 legtöbbet felszólaló képviselő közül mindössze három kormánypárti (a listavezető Rétvári Bence mellett Tállai András és Lázár János). A kisméretű frakcióból következően nem meglepetés, hogy különösen intenzíven él a felszólalási lehetőséggel az LMP frakció mind az öt tagja: valamennyien a 10 legtöbbet felszólaló képviselő közé tartoznak.

Eközben egyetlenegyszer sem szólalt fel közel két év alatt a fideszes Bíró Márk, de az ismertebb képviselők közül Kubatov Gábor, Budai Gyula és Tiffán Zsolt is csak egyszer kért szót az Országgyűlésben. Az ellenzéki politikusok közül a függetlenek között helyet foglaló Gyurcsány Ferenc és Oláh Lajos szólalt fel a legritkábban.

Míg a felszólásoknál egyértelműen az LMP vitte a prímet az ellenzéki frakciók közül, addig az önálló indítványoknál az MSZP volt a legaktívabb frakció. Az első 10-ben 7 szocialista politikus található: a rangsorban élen álló Mesterházy Attila mellett Gúr Nándor, Demeter Márta, Bangóné Borbély Ildikó, Tóth Bertalan, Heringes Anita és Kiss László volt kiemelkedően aktív. Az önálló indítványokról általánosságban is elmondható, hogy ellenzéki műfaj: csaknem minden ellenzéki képviselő több önálló indítványt nyújtott be, mint a fideszes és KDNP-s képviselők. A nem önálló indítványok terén az ellenzéki térfélen hasonló az LMP-sek dominanciája, mint a felszólalásoknál: itt az LMP öt fős frakciójának tagjai töltik be az első öt helyet. Őket négy jobbikos (Hegedűs Lorántné, Sneider Tamás, Magyar Zoltán és Volner János) és egy szocialista politikus (Harangozó Tamás) követi. Általában is elmondható, hogy a szocialisták kevésbé éltek ezzel a parlamenti eszközzel, mint jobbikos padtársaik.

Mindent összevetve, a Képviselőfigyelő elemzése szerint az elmúlt két évben az LMP frakciója volt átlagosan a legaktívabb. Ikotity István és Szél Bernadett voltak az egyetlenek, akik mind a felszólások, az önálló indítványok és a nem önálló indítványok top 10-es listájában helyett kaptak, és a frakció összes tagja legalább két kategóriában benne volt az első 10-ben. Ugyanakkor, az önálló indítványok beadása tekintetében egyértelműen MSZP dominancia volt megfigyelhető, a nem önálló indítványoknál az LMP-s képviselők után a jobbikosok voltak a legaktívabbak.

A teljes elemzés ide kattintva letölthető. 


Összes hír

Rangsor

szavazásokon való részvétel
95%
49-61. helyezés
felszólalások száma 118-120. helyezés
önálló indítványok száma 137-143. helyezés
nem önálló indítványok száma 83. - 87. helyezés
szavazásokon való részvétel
86%
119-124. helyezés
felszólalások száma 35. helyezés
önálló indítványok száma 40. helyezés
nem önálló indítványok száma 6. helyezés
szavazásokon való részvétel
0%
helyezés
felszólalások száma helyezés
önálló indítványok száma helyezés
nem önálló indítványok száma helyezés
szavazásokon való részvétel
37%
195. helyezés
felszólalások száma 9. helyezés
önálló indítványok száma 92-93. helyezés
nem önálló indítványok száma 73. helyezés

Teljes rangsor