Hogyan dolgozik az Ön képviselője?

Írja be a nevét!

Frakcióvezetők a Parlamentben

A Képviselőfigyelő elemzése alapján az LMP-s Schiffer András számít a legaktívabb frakcióvezetőnek az Országgyűlésben. Mind a hozzászólások, mind a nem önálló indítványok kategóriájában első helyen szerepel a frakcióvezetők sorrendjében, sőt e két kategóriában több aktivitás fűződik a nevéhez, mint a többi frakcióvezetőéhez összesen. A legtöbb önálló indítványt Tóbiás József nyújtotta be, de Schiffer e téren is közel holtversenyben van a szocialista frakcióvezetővel.

Schiffer a többi frakcióvezetőhöz képest kimagasló aktivitást mutat, pártján belül azonban ez nem számít ritkaságnak. Az LMP frakciójában két kategóriában (felszólalások és nem önálló indítványok) a képviselőtársak is hasonlóan buzgónak tekinthetők, míg a harmadik tevékenységi körben, az önálló indítványoknál Schiffer elmarad az LMP képviselők átlagától.

A szocialista Tóbiás József és a jobbikos Vona Gábor kevésbé aktívak a Parlamentben, mint Schiffer András, és a saját frakciójuk tagjaihoz képest sem szólalnak fel gyakran. A hozzászólások tekintetében Vona Gábor a Jobbik-frakció átlagának mindössze 35%-át nyújtotta, míg Tóbiás József az MSZP-s átlag 43%-ának megfelelő felszólalással rendelkezik. Ezzel együtt érdemes megjegyezni, hogy Tóbiás neve mellett minden kategóriában több tevékenység mutatható ki, mint Vonáé mellett. A három ellenzéki frakcióvezető közül Vona Gáborhoz kapcsolódik a legkevesebb számszerűsíthető parlamenti munka.

A Fidesz volt és jelenlegi frakcióvezetői - Rogán Antal és Kósa Lajos - a saját frakciójukhoz képest aktívnak számítanak, az ellenzéki frakcióvezetőkhöz képest azonban nem. A kormánypárti frakcióvezetők esetében érdemes megemlíteni, hogy ők olyan frakciót vezetnek, amelynek átlagos képviselője igen passzív szerepet tölt be az Országgyűlésben, és a frakció vezetése nyilvánvalóan nem azt a célt szolgálja, hogy a párt vezető politikusa még erősebb profilra tudjon szert tenni, hanem inkább azt, hogy lojálisan támogassa a kormány munkáját a frakció hatékony összetartása révén.

Kósa Lajos már frakcióvezetői megválasztása előtt minden kategóriában némileg felülmúlta a Fidesz-frakció átlagértékeit, bár egyikben sem nagyon jelentősen. A nem önálló indítványok esetében Kósa ugyan jelentősen túlszárnyalta a frakció átlagát (3,5 indítvány), de az alacsony bázis miatt 11 módosítója a teljes parlament egészét nézve így sem tekinthető jelentős teljesítménynek. Ez a szám messze elmarad Schiffer aktivitásától, de Tóbiás nevéhez is háromszor annyi nem önálló indítvány fűződik, mint Kósáéhoz. Kósa Lajos összességében egy enyhén átlagon felül aktív fideszes képviselőnek tekinthető.

Rogán Antal számai is hasonlóak. Rogán minden kategóriában meghaladta a saját frakciója átlagszámait, sőt a hozzászólások és az önálló beadványok esetében jelentős mértékben. Hozzá kell tenni, hogy Rogán egy igen alacsony bázishoz képest számított aktívnak: részben a frakció mérete miatt a Fidesz képviselőcsoportjának átlagos eredményei messze elmaradtak az ellenzéki frakciók számai mögött, sőt, többnyire a KDNP átlagos mutatóitól is.

Harrach Péter kereszténydemokrata frakcióvezető nevéhez viszont kevesebb tevékenység kötődik, mint az átlagos KDNP-s képviselőkéhez. De így is elmondható: szinte minden kategóriában a "felső" száz képviselő közé tartozik, amiből az is kiderül, hogy a kis KDNP frakció képviselői átlagosan aktívabbak, mint a nagy Fidesz frakció, részben vélhetően azért, mert a szakpolitikai paletta lefedéséhez a kis frakciók tagjainak több aktivitást kell kifejtenie.

A teljes elemzés ide kattintva letölthető. 


Összes hír

Rangsor

szavazásokon való részvétel
0%
helyezés
felszólalások száma helyezés
önálló indítványok száma helyezés
nem önálló indítványok száma helyezés
szavazásokon való részvétel
0%
helyezés
felszólalások száma helyezés
önálló indítványok száma helyezés
nem önálló indítványok száma helyezés
szavazásokon való részvétel
85%
125-133. helyezés
felszólalások száma 5. helyezés
önálló indítványok száma 3. helyezés
nem önálló indítványok száma 3. helyezés
szavazásokon való részvétel
90%
95-102. helyezés
felszólalások száma 127-128. helyezés
önálló indítványok száma 49-50. helyezés
nem önálló indítványok száma 54. helyezés

Teljes rangsor